Animal forum...
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Хранене,Обучение и Гледане на малко кученце

Go down 
АвторСъобщение
Love_u
Новодошло животно
Новодошло животно
avatar

Брой мнения : 22
Репутация : 1
Join date : 16.02.2011

ПисанеЗаглавие: Хранене,Обучение и Гледане на малко кученце    Чет Фев 17, 2011 3:47 pm

Хранене,Обучение и Гледане на малко кученцеКога да отделим малките кучета от майка им?
Споменахме вече, че във връзка с изискванията за правилното отбиване на малките кученца и преминаването им на обща храна е необходимо те да се отделят от майката при навършване на 40­дневна възраст. Чрез експерименти е доказано, че това е най-подходящата възраст за влизане на младото животно в контакт с хората. Колкото по-късно се отбие, толкова по-трудно то привиква към човека и съвместния живот с него.
Кучето и обстановката у дома
Кучето привиква с обстановката в дома само за няколко дни. Ще забележите. че от предоставените му играчки си избира 2-3, които му стават любими. Дори в моменти, когато не му обръщате внимание, то ще ги носи със зъби и побутвайки ви с лапа или с глава, ще ви търси за партньор в играта. Малките кученца са като малките, весели и палави дечица. Именно тази е причината докато са малки, те да контактуват повече с децата. Игрите им с тях са буйни и радват очите.
Малките кученца прекарват по-голямата част от деня в сън. Hе бива да ги безпокоите, когато спят. Те се нуждаят от повече сън, за да растат. Периодите на сън се редуват с периоди на игра и разходки из жилището. Постепенно времето за игра се удължава, сънят става по-краткотраен. Пак във връзка с правилното възпитание на кучето, запомнете - много порочно е то да привикне да влиза в леглото ви, докато почивате.
Изгражадне на хигиенни навици у кучето
За вас е от особено голямо значение да изградите хигиенни навици у питомника си. Отново ще го сравним с малките деца
и уринирането при малките кученца са също чести както при дечицата. Необходим са много любов и постоянство, за да се изградят необходимите хигиенни навици. Не подхождайте към кученцето грубо и с физическо насилие - то няма да ви разбере. Просто се постарайте да го извеждате всяка сутрин, възможно по-рано, но винаги по едно и също време. Същото правете и след всяко хранене и ще видите, че животното в рамките на 15-20 дни ще привикне да удовлетворява физиологичните си нужди извън дома.
Разходка навън
Извеждането на кучето на разходка в никакъв случай не трябва да се свързва единствено със създаването на хигиенни навици. Това важи най-вече за животни, отглеждани вкъщи. Прекият контакт с чистия въздух и слъчевите лъчи са жизнено необходими за подрастващите кученца. Добре хранените кученца с интензивен растеж, които не се извеждат редовно на разходка, са предразположени към рахит, без значение дали им се дават редовно витамини от групата D. Ако това не се случи, обилното хранене и застоялият живот довеждат до затлъстяване, което от своя страна може да причини най-различни други заболявания. Така че продължителността на разходките е от голямо значение - колкото са по-големи, толкова по-добре се отразяват върху организма на кученцето. Докато вашият питомник е още малък, изберете такова място за разходка, което ще му гарантира определена сигурност. Младото животно не умее да се пази от превозните средства и трябва да го наблюдавате. Допустими са контакти с други кучета, но бъдете внимателни. Не всички са благоразположени и могат да го наранят. А и тези контакти често стават причина за предаване на различни заразни или паразитни заболявания. Най-рискови са срещите им с безстопанствени кучета, затова не допускайте подобно общуване.
Движение на кучето с повод
На 3-месечна възраст започнете да приучвате кучето да се движи с вас на повод. Това не е трудно. За целта е необходимо първо да му сложите нашийник, с който да свикне. Необходими са около 5-6 дни, като в началото кучето се старае някак да се освободи от него. Скимти, дърпа го с лапите, а понякога и се търкаля. Изборът на нашийник се съо6разяви с големината и на кучето и вида на породата. След като то свикне с нашийника, започнете при извеждане на разходка да го закачвате на повод. Началото ще бъде трудно. Младото животно, свикнало със свободното ходене, започва да прави какви ли не номера още в момента, в който поводът спре свободния му ход. Бъдете внимателни с него и не подхождайте грубо. Кучето търси своята свобода и не се отказва лесно от нея. Просто го оставете в началото то да ви води, като от време на време внимателно определяте желаната посока с подръпва не на повода При всяко подръпване кученцето обикновено сяда на задницата си и започва да се тегли. Успокойте го ласкаво и изчакайте отново да тръгне. С малко повече упоритост ще го приучите бързо да се движи на повод.
Движение на кучето с намордник
Следващият много важен момент от възпитанието на вашия питомник е да го привикнете, когато е на разходка, да се движи с намордник. Това е абсолютно задължително за породите служебни и стражеви кучета, които по правило са много агресивни. Приучите ли ги към намордник, вие най-напред си осигурявате спокойствие. Колкото и добре да са дресирани, кучетата често реагират неочаквано и последствията могат да бъдат тежки. Обучението на кучето да носи намордник започва от 5-6-месечна възраст. Тук също се изисква упоритост. Не допускайте двете крайности - физическо наказание или съжаление, което да ви подтикне да махнете намордника от търкалящото се и скимтящо животно. Успокойте го с нежни думи, погалете го и продължавайте да го водите с намордник. Единственото, което има значение и вече го споменахме, е намордникът да му е по мярка и да не е притегнат повече от необходимото. Когато сте убедени в това, спокойно можете да изчакате бурните реакции от страна на кучето. Постепенно то ще свикне с него.
Специално обучение на кучето
Специалното обучение на всички видове кучета (служебни, страже­ви, ловни, кучета спасители) изисква много търпение и познания. Продължителността на обучението зависи от умението и упоритостта на собственика и интелигентността на кучето. Всеки елемент на обучението трябва да се повтаря до пълното му усвояване и чак тогава да се премине към следващото упражнение.
Полезно е обучението да се извършва от самия собственик, за да привикне кучето с него. Освен това собственикът развива у животното онези качества, които той желае. Колкото и универсално да е обучено едно куче, то не може да се научи да извършва всичко. Именно заради това чрез продължителна развъдна работа са създадени разнообразни породи с различни предназначения. Ето защо не трябва да се забравя.
че уменията, които може да придобие кучето, зависят и от вида на породата.
У нас напоследък са открити и школи за обучение на кучета. Така че, ако вие желаете да обучите добре своето куче, необходимо е да се посъветвате със специалист от създадените киноложки клубове. И все пак запомнете няколко правила по обучение на кучето
1. Кучето трябва да разбере, че ние сме в състояние да го принудим да върши нещо, дори и да не му е приятно.
2. След принудата то трябва да бъде възнаградено с лакомство и с погалване.
3. Започва се от по-простото и когато то е усвоено, се преминава към по-сложното
4. Принудата трябва да се прилага с мярка и по възможност по­рядко.
5. Успехът при обучението стимулира кучето и тосе учи от него.

Източник: http://www.kuche.evropea.com/vazpitanie_na_kuche.html I love you
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Хранене,Обучение и Гледане на малко кученце
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
I love animals! Do you? :: Кучета :: Грижи-
Идете на: